Til USA for research til Busk-biografi

Det er nå bekreftet at fortellingen om bluesgitarist Vidar Busks liv vil komme i bokform om et års tid. Bak utgivelsen står forfatteren Erik Holien som tidligere har gitt ut flere bøker på Pax Forlag. Boka  har arbeidstittel “Vidar Busk, gitargeni og menneske” og kommer på Aschehoug Forlag. I oktober reiser forfatteren sammen med hovedpersonen til USA på bok-research (bildet).

Forfatter Holien forteller til Bluesnews at han nå er i innspurten og vil samle de siste trådene på denne research-turen til USA. Her vil de besøke bl.a. New York og St. Petersburg i Florida, hvor Vidar som tenåring på 1980-tallet bodde og skolerte seg som gitarist.  I New York vil de prøve å få klarhet i enkelte Vidar-tumulter med amerikanske myndigheter bl.a. i forbindelse med ulovlig jobbing som musiker i USA. De to har også en intervjuavtale med Tor Erik Hermansen (Stargate) som var den som i 1998 kontraktfestet Vidar til Warner Records i Norge. Det blir også et besøk i Den norske Sjømannskirka på Manhattan, hvor Vidar vil holde en minikonsert.

I St. Petersburg er planen å snakke med så mange som mulig av Vidars gamle venner og musiker-kollegaer, herunder Maureen York, kona til den nå avdøde blues-legenden Rock Bottom. Sistnevnte var Vidars bandleder og reservepappa i perioden 1986-1990.   Erik Holien forteller til Bluesnews at boka ikke bare vil omhandle Vidars suksessrike musikalske karriere, men også i stor grad mennesket Vidar Busk. – Rene suksesshistorier finnes ikke. Denne fortellingen handler om mer enn glitrende gitarspill, genierklærte plateutgivelser og prisdryss. Vidar har hatt et helt spesielt livsløp, på godt og vondt. Han sitter på en spennende og gripende historie som så langt verken er fortalt eller skrevet, sier Holien.   -

Boken vil i stor utstrekning legge vekt på de menneskelige virkningene av rock’n’roll-eventyret og livet på veien. Da Vidar forlot Norge i 1986 [16 år gammel] ble han på en måte foreldreløs. Det var Rock Bottom-gutta som overtok som hans nye rollemodeller. Vidar turnerte som profesjonell musiker i USA i flere år og ble en dyktig gitarist, vokalist og komponist. Men samtidig mistet han deler av det tenåringer trenger for å etablere en plattform i livet. Den lovende, unge gitaristen ble sett, hørt og bekreftet først og fremst på grunn av sitt talent, noe som kanskje har vært en styrke for den grensesprengende gitaristen, men kanskje ikke for mennesket Vidar, reflekterer Erik Holien.   -

Til slutt ble Vidar kastet ut av USA på grunn av mistanke om svart jobbing. Så, kort etter returen til Norge og en ny karriereutvikling hjemme, døde hans biologiske foreldre. Vidar mistet foreldrene for annen gang, denne gangen endelig. Og han gikk glipp av muligheten å gi tilbake til dem for det han følte han hadde fått av dem – en oppvekst med mange gode minner. Slik ble Vidar Busk et menneske med vage røtter og forankringer, men som også har lykkes. Som kunstner og scenepersonlighet har han alltid vært harmonisk, morsom og selvsikker. Det samme gjelder hans kunnskaper om gitar- og rockehistorie, hvor han er en autoritet på sitt felt. Men på mange andre områder i livet har gitargeniet møtt på skurr og friksjon.

-”Gitargeni og menneske” skal altså handle om den virtuose gitarlegenden, men også om den kaotiske, opprådde, men snille Vidar, som stadig kan finne på å si ja til gratis-giger. Det vil bli en bok om en helt spesiell musikkbegavelse, om en kronglete vei til toppen og bestrebelsene for ikke å ramle ned igjen. I tillegg vil bluesens kulturhistorie danne et bakteppe for fortellingen, avslutter forfatteren Erik Holien i sin omtale av den kommende Busk-boka.   Boka vil være autorisert av hovedpersonen selv.