Vidar gikk videre i The Hit

Vidar_thehit14

Vidar gikk videre til finalen med låten «Hold on» i den tredje utgaven av NRKs fredagsprogram The Hit. Låten er skrevet av Lavie Hassani fra Bergen og blir en av finalelåtene i programmet den 24. oktober. Maria Arredondo var den andre artisten i duellen i denne runden av The Hit.

Deltakerne som deltar har alle seks låter å velge mellom. Disse blir framført for artistene av komponistene selv i opptak som blir gjort på Øvingshotellet på Grünerløkka i forkant av det direktesendte fredagsprogrammet. Vidar kunne fortelle at han var på jakt etter en mollstemt låt, og da han ikke direkte fant det mente han at «Hold on» var den som lå mest i hans «gate».

– Jeg synes det er gøy å komme videre med noe som er utenfor min komfortsone. I og med at dette er «The Hit» må jeg tenke litt på ting som har med hjerte og smerte å gjøre, og da synes jeg låta til Lavie var helt suveren, uttalte Busk til nrk.no etter avgjørelsen fredag 26. september.
Fredag 24. oktober er det klart for finale.

For fullt hus på Byfesten i Lillestrøm

byfesten

Bandet trakk fullt hus i det store festivalteltet utenfor Kulturpuben på Lillestrøm under Byfestens første dag, torsdag 12. juni. Det var stor stemning og kanskje nærmere tusen mennesker som fikk med seg Vidar og bandet i storform. Vidar var høyt og lavt ute blant folk med sin nyervervede “trådløse” gitar denne kvelden, der bluesklubbens arrangement trakk fulle hus til tross for hard konkurranse fra VM-åpning i fotball og konsert på scena på torvet med Manfred Mann. (Foto: Sven-Erik Hagen).

Vidar & True Believers i Tyskland

hildesheimjazz

Vidar og True Believers var i pinsehelga på besøk i den tyske byen Hildesheim. Der var bandet et av de få utenlandske navnene på årets store musikk-happening, Jazztime Hildesheim. Bandet spilte på festivalens store utescene foran et stort publikum, som tydelig ga uttrykk for at de likte det norske bandet. Senere på kvelden ble det også tid til gjesteopptredener av både Vidar, Eirik, Alex og Rune på konserten til de lokale heltene BB & The Blues Shacks.
hildesheim14

Vidar vant gitarkappleiken på Notodden

busk_kappleik

Den 3. mai ble det arrangert gitarkappleik på Notodden for 17. gang. Den uformelle kåringen av Norges beste bluesgitarist og showmann samlet i år ti sterke deltakere på scena i det nye Blueshuset i byen. Vidar Busk viste igjen sin musikalske pondus og sitt publikumstekke og stakk av med seieren. (Foto: Beate Evensen/Telen).

Det var godt besøkt i byens nye storstue da de ti deltakerne i kappleiken ble presentert av konferansier Jørn Pedersen, også kjent som mangeårig gitarist i Notodden Bluesband. Som tidligere måtte gitaristene i de innledende rundene vise seg fram i tre forskjellige “blues-tolvtaktere”, shuffle, slowblues og beat. Prestasjonene ble bedømt ut fra musikalsk innhold og showfaktor. De tre dommerne som skulle gjøre den vanskelige vurderingen var Øyvind Sauarlia (leder av plateselskapet Grammofon), Morten Gjerde (Bluestown Records) og Espen Fjelle (leder Europas Blues Senter).

Deltakerne besto av både mer rutinerte gitarister og også flere yngre, som Marcus Løvdal, Malvin Nøsen og Bjørnar Ekse Brandseth, gitarister i bandene som har vunnet Union Bluescup de siste tre årene. I tillegg deltok Håkon Høye, Olav Torgeir Kopsland, Vidar Letho, Fredrick Kaasa, Joakim Tinderholt og Daniel Eriksen.

Juryen plukket ut tre gitarister til finalen der de skulle vise seg fram i kategoriene swing og “friløp”. Fredrik Kaasa gikk videre for sin høye showfaktor, Olav Torgeir Kopsland for det musikalske og Vidar Busk for en kombinasjon av de to. I friløpet gjorde Kaasa en rocka versjon av Freddie Kings “Goin’ Down”, Kopsland leverte en sterk improvisasjon over en valgt akkordrekke og Vidar Busk lekte seg rundt låter som The Ghetto og Hendrix’ Third Stone from the Sun.
Til slutt utpekte dommerne Vidar Busk som en en svært fortjent vinner av årets gitarkappleik. Den lokale Fredrick Kaasa mottok publikumsprisen.
Alle deltakerne ble backet av Rune Endal på bass og Alexander Pettersen på trommer. Begge er som kjent også Vidars faste medmusikanter i True Believers.

Se også omtale av gitarkappleiken på www.telen.no, www.varden.no og www.bluesnews.no.

Vidar fronter utstilling på POP-senteret

popsenteret

«Arrestert – innhentet av fortiden?» heter den nye utstillingen som ble åpnet i begynnelsen av april på POP-senteret i Oslo. Gjennom fem kjente artisters personlige historier blir publikum tatt med på en reise i populærmusikkens trender der publikum får vite hvem som har inspirert dem. Og Vidar er en av de fem profilene.

De fem artistene viser i utstillingen hvorfor de har stjålet fra sine idoler, og publikum kan i utstillingene selv ta stilling til om de «arresterte» er skyldige i imagetyveri, eller om de bare hyller sine idoler. De fem artistene er i tillegg til Vidar, Petter Baarli fra Backstreet Girls, Mariann Rosa fra Surferosa, Stella Mwangi (STL) og Erlend Hjelvik fra bandet Kvelertak.

Vi anbefaler alle å få med seg utstillingen, som vil gå helt fram til sensommeren. Du kan lese mer om utstillingen og se intervju med Vidar på www.popsenteret.no

Fullt hus og publikumsrekord i Trondheim

vb_trheim14

Vidar Busk trekker alltid mye folk på sine konserter i Trondheim. Det var ingen unntak da Vidar Busk & His True Believers besøkte bluesklubben den 29. mars. Det ble fullt hus og publikumsrekord for bluesklubbkveldene i lokalet i kjelleren på Royal Garden Hotell, der den aktive bluesklubben har hatt tilholdssted de siste månedene.
Bandet forteller at de hadde et meget trivelig besøk i trønderhovedstaden, og at de ble tatt svært godt vare på av de rutinerte arrangørene i bluesklubben. Bandet ble møtt på flyplassen av klubbens leder, Elin Skrede, med ikke noe mindre enn en hvit limousine som tok de fem bandmedlemmene til hotellet.
Vidar og bandet kvitterte med å levere en enerigisk 3-timers konsert på kvelden.

Notodden Blues Festival 2014

busk&htb_presse1

Vidar Busk & His True Believers er klare for årets Bluesfestival på Notodden. Få, om noen, klarer å skape så ellevill stemning blant publikum på Notodden enn Vidar Busk & His True Believers. De er rett og slett publikumsyndlinger i ordets rette forstand.

Vidar Busk har gjort mye forskjellig i sin suksessrike karriere, men han vender alltid tilbake til utgangspunktet: His True Believers. Dette bandet var Vidars første suksessformel. Det glemmer folk aldri. Med denne gjengen så gjenskaper han seg selv som den swing, jump og blueselskende artisten som spiller gitar bedre enn de aller fleste. Nå har han fått med seg supertalentet Eirik Bergene på munnspill og vokal. Med disse to lurifaksene sammen på scenen så gnistrer det av instrumentene og spraker i høyttalerne. Eirik har tilført True Believers en ny dimensjon. Sist Vidar Busk & His True Believers spilte på Notodden Blues Festival trillet anmelderne terningkast 6. Denne gangen så ligger de an til å måtte finne en annen skala å dømme etter – for Vidar Busk & His True Believer er bedre enn noen gang. Vi er mer enn klare for Stompin’ Our Feet With Joy nok en gang!

Vidar Busk til Kraftfestivalen

Bubble_Of_Troubble_Diner_96ppi_WEB-1

Det fremgår av en pressemelding som Ronny Bergersen har sendt ut på vegne av Kraftfestivalen.

– Vidar Busk er en institusjon i norsk bluesmiljø og et helt naturlig navn på plakaten for Kraftfestivalen i 2014. Vi prøver å finne plass til gode bluesnavn på plakaten hvert eneste år og Vidar Busk & His Bubble of Trouble føyer seg inn i rekken av store navn som vi har hatt besøk av de senere årene. Vi er helt sikre på at Vidar Busk & His Bubble of Trouble vil fungere som en glimrende oppvarming» til festivalhelgen, sier Bergersen.

15 år siden første Kraft-konsert
– Sommerens konsert blir Vidar Busks første konsert på Kraftfestivalen siden 1999 og hans første i Indre Østfold med prosjektet Vidar Busk & His Bubble of Trouble noensinne, fremholder han. Konserten finner sted på Kraftfestivalens intimscene i Bakgården. Dette mener Bergersen er en scene som har vist seg å passe utmerket til blues. – Vidar Busk startet sin karriere i USA som 15 åring i bandet til bluesartisten Rock Bottom. Han turnerte Amerika i flere år, før han returnerte til Norge i 1990, opplyser han videre.

Lokal oppvarming
Indre Østfold-bandet Skiptvet Blues Band er booket inn som oppvarming den aktuelle kvelden. – Skiptvet Blues Band låter helt kule og har mange fans i distriktet og jeg er helt sikker på at de vil gjøre sitt til at det blir rift om de kun 175 billettene som legges ut for salg sier Ronny Bergersen. Vidar Busk & His Bubble of Trouble kom på banen i midten av 2010. Bandet er Vidars hyllest til den amerikanske gitarmusikken som herjet verden på midten av forrige århundre, opplyser han. Foruten Vidar Busk består bandet av Ole Evensen (kontrabass), Alexander Pettersen (trommer).

Til USA for research til Busk-biografi

Det er nå bekreftet at fortellingen om bluesgitarist Vidar Busks liv vil komme i bokform om et års tid. Bak utgivelsen står forfatteren Erik Holien som tidligere har gitt ut flere bøker på Pax Forlag. Boka  har arbeidstittel “Vidar Busk, gitargeni og menneske” og kommer på Aschehoug Forlag. I oktober reiser forfatteren sammen med hovedpersonen til USA på bok-research (bildet).

Forfatter Holien forteller til Bluesnews at han nå er i innspurten og vil samle de siste trådene på denne research-turen til USA. Her vil de besøke bl.a. New York og St. Petersburg i Florida, hvor Vidar som tenåring på 1980-tallet bodde og skolerte seg som gitarist.  I New York vil de prøve å få klarhet i enkelte Vidar-tumulter med amerikanske myndigheter bl.a. i forbindelse med ulovlig jobbing som musiker i USA. De to har også en intervjuavtale med Tor Erik Hermansen (Stargate) som var den som i 1998 kontraktfestet Vidar til Warner Records i Norge. Det blir også et besøk i Den norske Sjømannskirka på Manhattan, hvor Vidar vil holde en minikonsert.

I St. Petersburg er planen å snakke med så mange som mulig av Vidars gamle venner og musiker-kollegaer, herunder Maureen York, kona til den nå avdøde blues-legenden Rock Bottom. Sistnevnte var Vidars bandleder og reservepappa i perioden 1986-1990.   Erik Holien forteller til Bluesnews at boka ikke bare vil omhandle Vidars suksessrike musikalske karriere, men også i stor grad mennesket Vidar Busk. – Rene suksesshistorier finnes ikke. Denne fortellingen handler om mer enn glitrende gitarspill, genierklærte plateutgivelser og prisdryss. Vidar har hatt et helt spesielt livsløp, på godt og vondt. Han sitter på en spennende og gripende historie som så langt verken er fortalt eller skrevet, sier Holien.   -

Boken vil i stor utstrekning legge vekt på de menneskelige virkningene av rock’n’roll-eventyret og livet på veien. Da Vidar forlot Norge i 1986 [16 år gammel] ble han på en måte foreldreløs. Det var Rock Bottom-gutta som overtok som hans nye rollemodeller. Vidar turnerte som profesjonell musiker i USA i flere år og ble en dyktig gitarist, vokalist og komponist. Men samtidig mistet han deler av det tenåringer trenger for å etablere en plattform i livet. Den lovende, unge gitaristen ble sett, hørt og bekreftet først og fremst på grunn av sitt talent, noe som kanskje har vært en styrke for den grensesprengende gitaristen, men kanskje ikke for mennesket Vidar, reflekterer Erik Holien.   -

Til slutt ble Vidar kastet ut av USA på grunn av mistanke om svart jobbing. Så, kort etter returen til Norge og en ny karriereutvikling hjemme, døde hans biologiske foreldre. Vidar mistet foreldrene for annen gang, denne gangen endelig. Og han gikk glipp av muligheten å gi tilbake til dem for det han følte han hadde fått av dem – en oppvekst med mange gode minner. Slik ble Vidar Busk et menneske med vage røtter og forankringer, men som også har lykkes. Som kunstner og scenepersonlighet har han alltid vært harmonisk, morsom og selvsikker. Det samme gjelder hans kunnskaper om gitar- og rockehistorie, hvor han er en autoritet på sitt felt. Men på mange andre områder i livet har gitargeniet møtt på skurr og friksjon.

-”Gitargeni og menneske” skal altså handle om den virtuose gitarlegenden, men også om den kaotiske, opprådde, men snille Vidar, som stadig kan finne på å si ja til gratis-giger. Det vil bli en bok om en helt spesiell musikkbegavelse, om en kronglete vei til toppen og bestrebelsene for ikke å ramle ned igjen. I tillegg vil bluesens kulturhistorie danne et bakteppe for fortellingen, avslutter forfatteren Erik Holien i sin omtale av den kommende Busk-boka.   Boka vil være autorisert av hovedpersonen selv.